Blog yazmaya başlayan herkes en başta yazılarını yayınlamanın ve istediği kitleye ulaştırmanın mutluluğunu yaşar. Web siteyi kurduktan sonra büyük bir heyecanla tema eklentileri site kit eklentileri kurar ve bir düzen oturtmaya başlarken ikinci adım olarak sitenin güvenliğini sorgulamaya başlar. Ve ikinci aşamada gelen spam yorumları engellemek, web siteyi yedeklemek gibi web sitenin güvenliği ile ilgili önlemler almak için araştırmalara başlar. En azından ben bu sırayı izledim. Önce web sitemi kurdum sonra cpannel ve wordpress i tanımaya başladım, ardından web sitemi yedeklemeyi unuttuğumu fark ettim. Tabi kullandığım hosting şirketi benim yerime belirli aralıklarla yedek alıyor ama işi başkasının eline bırakmamak gerek. Sonrasında da yine başladım araştırmaya. Çıkardığım sonuçları da her zamanki gibi bütüne hizmet niyetiyle sizinle paylaşıyorum.

Web sitemi nasıl yedekleyebilirim

web site yedekleme

Web siteni yedeklemek için birkaç yöntem var. Aslında bunu ikiye ayırabiliriz birincisi manuel yöntem ikincisi eklenti kullanmak. Şimdi bunları maddeler halinde sıralayalım.

1) Web sitesinii manuel (elle) yedeklemek

Web sitenizi manuel olarak yedeklemek biraz daha külfetli (zaman ya da dosya büyüklüğü olarak) olsa da bazen itinayla kendi elimizle tek tek yedek almak içimizi rahatlatır ve bazen de kurduğumuz eklentiden farklı bir şeyi de elle görerek yüklemek daha etkili olabilir.

Bilgisayarınıza ya da herhangi bir bulut ortamına aktaracağınız dosyaları belirleyerek başlamalısınız işe. Bunu FTP dosyalarınıza ulaşarak ve kullandığınız tema dahil veritabanı bilgilerinize ulaşarak indirme işlemi yapmalısınız. İndirdiğiniz dosyaları sıkıştırma programlarıyla küçültmek ve o şekilde birkaç yedek almak da önemlidir. Örneğin wordpress kullandığınız hosting firmanızın cpanel bölümünden ftp dosyalarınızı indirdiniz. Hepsini bir klasörde toplayıp sonrasında zip programı ile sıkıştırma işlemi yaptınız. Bunu da Google drive da bilgisayarınızda ve de bir harici diskte en az üç yerde yedeklediniz. Bunu rutin aralıklarla yapmak zor gelirse sizin yerinize düzenli yedekler alan eklentileri kullanabilirsiniz.

2) Web sitesinin otomatik yedekleme

Bunun için uzun uzun uğraşmaya gerek yoktur. Adı üstünde otomatik yedekleme. WordPress eklentilerinden size en uygun yedekleme eklentisini seçip kurmanız yeterli. Bunun için birkaç örnek vermek gerekirse:

  • Duplicator Free WordPress Plugin
  • BackupBuddy Premium
  • VaultPress Premium Backups by Automattic
  • BackWPup – WordPress Backup Plugin

Liste bu şekilde uzayıp giderek hayatınızı kolaylaştıran özellikleri ufak farklarla ayrılıyor. Bunların detaylı açıklaması benim bu yazıyı hazırlarken kullandığım İnternet adresinde anlatılmış iyi bir kaynak olabilir. Buraya tıklayarak yazıya ulaşabilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

admin

Çok okuyan işsiz biri

Bunlar da hoşunuza gidebilir