Kenevir Nedir? Kenevir Yetiştirmek Yasal Mı?

Yılllar öncesinde zaten üretimini ve işlemesini yapmış olduğumuz kenevir yetiştiriciliği ülkemizde yasaklanmıştı. 2019 da yeniden düzenlenen yasanın 5. Maddesine göre “İzinli kenevir yetiştiriciliği; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illerinde ve bu illerin bütün ilçelerinde yapılabilir.” denmiştir. Kenevir nedir ve neden bu kadar kıymetlidir kısmını kısaca anlatalım. Kenevir bazı kaynaklarda çok yıllık olduğu söylense de verim açıından tek yıllık üretilen boyu 50 cm den 3 m ye kadar uzayabilen otsu bir bitkidir. Çiçekli kısımları uyuşturucu yapımında da kullanıldığı için üretimi kısıtlanmış bu ürün ülke ekonomisi için çok önemlidir.

Kenevir, tekstil için antibakteriyel özeliği, su emiciliğinin yüksek olması ve uzun flamentleri sebebiyle çok değerli bir üründür. Boyları 3 metreyi bulan bu bitkilerden iplik üretmek için sırasıyla, bitkiyi saplarından toplamak, kurutmak ve havuzlarda enzimatik ayrışmayı gerçekleştirmek için bekletmek ve flament kısımlarını makinelerden geçirerek ipliğe dönüştürmek şeklindedir. Günümüzde kenevirden üetilen iplikler daha çok rize bezi denilen dokumalarda tercih edilse de tekstilde yaygın şekilde kullanılması gereken önemli bir üründür. Kenevir kopmaan sağla halatlar üretmek için harika bir üründür ve çok tercih edilir.
Antibakteriyel özelliği ve böceksavar olması sayesinde kenevir üretiminde ilama yapmaya da gerek yoktur. Ekilen bitki ortalama 100 – 150 günde hasata hazır hale gelmektedir.

Artık kısımları da hayvan beslenmesinde ve talaş olarak suntalam üretiminde ve de kağıt sanayisinde kullanılır.
Kenevir ayrıca ilaç sanayisinde de kullanılır. Tetrahidrokannabinol (THC), psikoaktif madde olması sebebiyle tercih edilir.
Kenevir tohumları, içeriğindeki zengin vitamin ve minerallerden dolayı pek çok kişi tarafından tüketilir. Zayıflamak için yardımcıdır. Tohumundan elde edilen yağ da sabun yapımında cila ve boya üretiminde kullanılır.
Etinden sütünden faydalanılan bu bitkiyi üretmek istiyorsanız yazımızın başında belirttiğim illerden birinde gerekli izinleri alarak hemen üretime başlayabilirsiniz.