Instagram sayfamı takip edenler bilir bir süredir kefir mayalıyorum ki bu yazıyı yazacak kıvama geleyim. Bence benim mayam tuttu. Kefir hakkında bilinmesi gerekenleri ve mayalama işleminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatacak duruma geldim.
Kefir ne işe yarar
- Kefir bağırsak sağlığı için çok faydalıdır. Bakınız ikinci beyin bağırsak Bir süredir bağırsak sorunları yaşıyordum ve beni de kefirimi yapmaya bu itti. Marketten aldığınız probiyotik yoğurt ve kefirlerden çok daha kalitelisini evinizde üretebiliyorsunuz ve aslında gerçekten zahmetsiz bir iş.
- İçeriğinde bol miktarda protein var sporcular başta olmak üzere herkes için faydalı proteinler içermekte.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı dayanıklılığınız artar.
- Laktoz intoleransi sebebiyle süt içemeyen pekçok kişi kefir tükettiğinde rahatsız olmaz ve sütten alması gerekenleri ve daha fazlasını mayalanmış bu sütle alabilir
Kefir nasıl yapılır
Sadece 18 saatte yaklaşık 35 derecede yaptığım kefir
Kefir iki şekilde yapılır. Biri maya kullanarak diğeri kendin fermante ederek.
Fermante etmek için 25 35 derece aralıkta sütü 24-48 saat kadar bekletip fermante ediyoruz. Kıvamlı bir hal alıyor. Sonra tereyağını çıkarma işlemini yapıyoruz. bunu düzenli şekilde çalkalayarak yapıyoruz ister şişede ister çırpıcı yardımı ile. Tereyağını alıp kahvaltılık olarak kullanabiliriz. Kalanı da kefir oluyor dolabınıza koyup soğutup içmeniz çok sağlıklıdır.
Ben maya ile yapılanı denedim
Kefir mayalama
Aktarlardan ya da komşunuzdan ya da benden edindiğiniz mayayı uygun koşullarda mayalayarak büyütebilir ömür boyu kullanabilirsiniz.
Kefir canlı bir organizmadır. Yani;
- havaya
- belli bir ısıya
- hijyene
ihtiyaç duyar.
Oksijenli solunum yapar dolayısıyla hava almayan kapta uzun süre hayatta kalamaz.
Belirli bir ısıya ihtiyaç duyar 25+35 °C arası idealdir. Biliyorsunuz insanlar için bu değer ortalama 22 °C oda ısısıdır. Biz hava soğuk olunca giyiniyoruz, aynı şekilde maya da kış aylarında hem karanlık sevdiği için hem de ılık tutmak için koyu renk bir örtüyle sarılmayı sever. Yoğurt mayalarken sardığımız gibi…
Hijyene ihtiyacı vardır. Temiz kaşık temiz şişe temiz elle iş görülmeli. Değilse kötü bakteriler keyifle üreyecektir. Bakınız hijyen kuralları
Yoğurt mayalayan hamur mayalayan herkes kolayca kefir de mayalayacaktır.
Kefir Püf Noktaları
Kefir yapımının püf noktaları
- Kefiri olmuş mu mayalanmış mı diye sürekli açıp bakmaya çalışmayın küser😛
- Kefiri asla tel süzgeç ya da metal kaşıkla ya da metal kaba almayın. Kimyasal üretir faydası azalır ve kefire zarar verir
- Kefiri yazın sıcak olduğu için kısa sürede (12 saat kadar) kışın daha uzun sürede mayalarsınız(24 h)
- Kefirin tadı keskin olsun istiyorsan daha uzun süre mayalandır ve suyun çıkmasını bekle
- Pastörize sütle olduğu gibi günlük taze sütle de olur ve daha iyi olur. Taze sütle ısısını 75 80 derecelerde tutmaya çalışarak bir beş dakika ocakta tutmak önerilir. Ama daha önemlisi sağlıklı hayvandan uygun koşullarda alınmış olmalıdır.
- kefir büyüyen bir organizmadır çoğaltıp eşe dosta verebilirsiniz. Ama daha önemlisi siz kullanmadığınız zaman Kefiri nasıl saklayacaksınız↓
Kefir nasıl saklanır
Kefir üç farklı yolla saklanır. temiz bir beze serip kurutularak
- Temiz bir beze serip kurutularak. Kendi halinde oda koşullarında kuruyan kefirler temiz kuru bir kaba alınır serin bir yerde saklanır. Buzdolabının kapağında mesela
- Kefir mayasını suyun içine koyup süt ile üretip büyümesini engelleyerek buzdolabında saklanabilir
- Kefir mayası yıkanır. Bir kaba alınıp buzdolabının deep freez derin dondurucu bölümünde dondurarak
Kefir nasıl tüketilir
Bir gün kadar mayalanan kefir kokusu ve yapısı bakımından uygun görüldüğünde metal olmayan bir süzgeçle süzülür ve maya yeniden süte koyulmak üzere alınır kefir de buzdolabına soğumaya bırakılır. Çünkü soğuk içmek daha kolay. Tadı aromatik olduğu için ilk içimde farklı hissedebilirsiniz.
Kefir çok iyi bir et marine aracıdır. Ben tavukları avcarlarken kullandım yumuşak ve lezzetli oluyor.
Kefir, kuru fasulye, nohut gibi malzemelerin gaz yapmasını engellemek için kullanılır. Akşamdan nohutu islatirken suyuna bir yemek kaşığı kadar kefir koymayı deneyin.
Kefiri meyve, reçel ya da balla karıştırarak probiyotik yoğurt olarak tüketin bir haftada bağışıklık konusunda faydalarını vücudunuzda görebilirsiniz..
[…] Kefir […]