
İnsulin direncinin ne olduğunu araştırırken bu yazıya denk geldiniz. Eğer size böyle bir tanı koyulduysa öncelikli tavsiyemiz panik yapmamanız olur. Çünkü panik kan şekerinizi yükseltir ve bunu hiç istemeyiz:) Peki nedir insülin direnci?
İnsülin Direnci
İnsülin direncini anlatmak için önce insülinin ne olduğunu anlatmamız gerekir. Kısaca, insülin vücutta pankreas organından salgılanan şeker metabolizmasında görevli olan bir hormondur. Yani kandaki şekeri vücudumuzun enerji olarak kullanabilmesi ve fazlasını kaslarda ya da karaciğerde depo edebilmesi bu hormonun doğru işlev görebilmesi ile sağlanır. İşte insülin direnci nedirin cevabı da insülin hormonunun doğru işlev görememesinde saklıdır.
İnsülin Direnci Nasıl Olur

Vücutta uzun süre yüksek şeker dolaşırsa, pankreas oldukça fazla insülin salgılar ve bu durum uzun süre devam ederse de insülinin etkinliğinde bozulmalar olmaya başlar. Peki bu duruma sebep olan şeker nasıl bir şekerdir. Baklava börek yemekten mi olur sadece. Cevabımız kesinlikle hayır. Karın bölgesindeki yağlanma en çok ilişkili neden olsa da polikistik over gibi çeşitli hastalıklar da ve hatta tek başına stres ve adrenalin de insülin metabolizmasının bozulmasına sebep olabilir. Kanda gereğinden fazla şeker dolaşmasına sebep olabilir.
İnsülin Direnci Şeker İlişkisi
İnsülin direncinin başrol oyuncusu şeker nelerde bulunur ve her şeker aynı oranda mı zehirdir. Kanda yüksek seyreden şeker glisemik indeksi yüksek glikoz şurubu gibi rafine şekerlerde çok miktarda bulunurken bunun yanında tatlı olmadiğını sandığımız poğaça börek tarzı tuzlu pastalar da esasında birer karbonhidrat yani şekerdir. Karbonhidrat parçalarına ayrılınca şeker ortaya çıkar. İnsülin direncinde en önemli etken de yemek seçimimizdir. Örnek verecek olursak bir adet domates ile bir adet poğaçanın ya da bir küçük dilim baklavanın kana saldığı şeker oranı ve hızı farklıdır. Özünde domates de bir karbonhidrat kaynağı dolayısıyla da şeker kaynağıdır fakat içeriğindeki lifler sayesinde kan şekerimizi hızla yükseltmez ve insülin metabolizmamıza zarar vermez fakat diğer ikisi özellikle açlık durumunda en çok canımızın çektiği çünkü kana hızla salınan şekerle enerjimizi yeniden sağlaması sebebiyle tercih edilir. Fakat bu ani şeker artmaları aniden de yüksek miktarda insülin salınımını tetikler. Sonucunda hızla şekerimiz düşer yeniden aç hissederiz ve kısır döngü. .. Oysa bir koca tabak zeytinyağı limon ile salata yesek bolca lif bolca vitamin ve gerekli şekeri alırız. Bir de yanına protein kaynağı olsa uygun miktarda ne ağırlaşır ne de rahatsızlanırız. Bu noktada glisemik indeksi yüksek ya da düşük yiyecekleri bilmek gerekiyor.
Glisemik İndeks
Glisemik indeks bir ölçüm sistemidir. Karbonhidratların glukoz olarak kana karışma etkisini ölçülendirmek için oluşturulmuştur. Yiyeceklerin glisemik indeksi yüksek olunca kana hızla karışıp şeker metabolizmasını bozabiliyor. Bu nedenle de insülin direnci konusunu incelerken besinlerin glisemik indeksini biliyor olmak gerekir. Biz beslenmemizde glisemik indeksi yüksek yiyecekleri asla yemeyeceğiz diyemeyiz. Ama dengelemeliyiz. Örneğin gofretin glisemik indeksi 80 bununla birlikte bir bardak süt (GI 37) içebilir ve yüksek olan glisemik indeksini dengeleyerek gofreti tüketmiş oluruz. Bu sebeple insülin direnci ya da diyabet gibi şeker metabolizmasını etkileyen durumlarda diyetisyen yardımı almak çok önemlidir. Ve de kendi beslenmemizi daha dikkatli yapmak.
Bazı yiyeceklerin glisemik indeksleri aşağıdaki tabloda verilmiştir. Az önceki örnekteki gibi kendi beslenmemizi dengeli hale getirmeyi öğrenmemiz de çok önemlidir.
[…] düşük olan yiyeceklerle harmanlayarak dengeli bir beslenme oluşturabilirsiniz. Daha önce de İNSÜLİN DİRENCİ yazımızda belirttiğimiz gibi insülin direnci şeker metabolizmasındaki aksaklıklar sonucudur. […]