Blog

İkinci beyin bağırsak

Bağırsak sağlığının ne kadar değerli olduğunu sanırım sağlığımızı kaybettiğimizde anlıyoruz. Ama ikinci beyin diye de tanımlanan bağırsakları tanımak ve sağlığını korumak çok önemli.

Bu yazımızda bağırsak problemleri, bağırsak kurdu, bağırsak kanseri, bağırsak sendromu, bağırsak ağrısı, bağırsak düğümlenmesi, iltihabi bağırsak hastalıkları, kalın bağırsak hastalıkları, bağırsak ağrısına ne iyi gelir konularını paylaşacağız.

Bağırsak Hastalıkları Nelerdir

Çok geniş yelpzede bağırsak hastalıkları vardır. Bunlardan bazıları;

  • Bağırsak Kanseri
  • İltihabi Bağırsak Hastalıkları
    • Ülseratif Kolit
    • Crohn Hastalığı
  • Bağırsak Apsesi
  • Bağırsak Fistülü
  • Bağırsak Perforasyonu
  • Çölyak
  • Kabızlık
  • İshal

Aklıma gelen hastalıklar bunlar google a yazarak her birini derinlemesine inceleyebilir ya da incelememizi isterseniz yoruma yazar bizim bu hastalıkları tek tek inceleyip bir makale hazırlamamıza vesile olabilirsiniz.

Bağırsak Neden İkinci Beyin

Bağırsaklarımızın görüntüsü de bana beyini anımsatıyor aslında ikisi de bol kıvrımlı. Ama sebep bu değil. Vücudumuzda en çok sinir hücesi beyinde var biliyorsunuz kendi bilgisini üreten impulslar oluşturan bir organ beyin. Beyinden sonra ise en çok sinir hücresi bağırsaklarda vardır yani beyinle senkronize çalışmanın dışında kendi içinde özerk bir yapısı da vardır diyebiliriz. Öte yandan bağırsaklarımız beyine etki edecek hormonları da salgılatan(yararı bakterilere salgılatıyor) bir yapıdadır. Çok duymuşsunuzdur “seratonin” , bu hormon da bağırsaklardaki yararlı bakteriler tarafından salgılanır ve beyine iletilir. Yani buradan şu sonuç çıkıyor bağırsaklarımız bizim mutluluk hormonu salgılamamız için gerekli. Çok ilginç değil mi? Ruh halin bağırsak folaranın sağlıklı olmasına bağlı… Tabiki bu konu çok derin ve basit bir makaleyle anlatılamaz ama ben kendi araştırmalarımın özetini burada anlatacağım.

Bağırsak Ağrısına Ne İyi Gelir

Öncelikle bağırsaklarımız ince bağırsak ve kalın bağırsak olmak üzere 1.5 m uzunluğunda içerisindeki kıvrımlar sayesinde oldukça büyük yüzey alanına sahip bir sindirim sistemi organıdır.

Bağırsaklarımızda trilyonlarca bakteri vardır ve bunlar az önce de belirttiğim gibi sindirim ürünleri ortaya çıkarır (seratonin gibi). İnce bağırsaklarda pankreastan ve safra kesesinden gelen asitlerin de yardımıyla sindirilen besinler kalın bağırsakta posa haline getirilir ve gerekli emlimler yapılır. Bu sistemin bozulması ilhihabi hastalıklar ya da alerji kaynaklı çeşitli emilim bozuklukları ile olur. Hastalığınız kalıtsal(çölyak gibi) ya da sonradan olsun bağırsak sağlığınızı her zaman korumak için önlem almalısınız. Bağırsak problemlerine nelerin iyi geldiğini şöyle özetleyebilirim;

  • Yanlış antibiyotik kullanımı bağırsaklrınızdaki yararlı bakterileri de öldürür bunun sonucunda zararlı bakterilerin de artması ihtimali doğar kesinlikle doktor reçetesiyle ve doktorunuzun verdiği ölçülerde ve zamanında antibiyotik alın.
  • Ne yediğinize ve yediğinizin temiz olup olmadığına dikkat edin
  • Gaita ya da idrar tutmamaya çalışın. Sterilitesinden şüphe ettiğiniz tuvaletlere gitmeyi reddederek uzun süre tuvaletini tutan insanların daha çok huzursuz bağırsak sendromu ve kabızlık yaşadığı görülüyor

11 Yorum

  1. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or
    copyright infringement? My site has a lot of unique content I’ve
    either written myself or outsourced but it appears a lot
    of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any methods
    to help reduce content from being stolen? I’d definitely
    appreciate it.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

admin

Çok okuyan işsiz biri

Bunlar da hoşunuza gidebilir