Yeni doğduğundan itibaren bebekler, tüm ihtiyaçlarını anne sütünden karşılar. Bu ihtiyaç 2 yıl devam eder hatta 5 6 yaşına kadar emmeye devam eden istisnai durumlar da vardır. Doktorlar tarafından önerilen süre en az iki yıl bebeğinizi emzirmenizdir. Büyümesi devam ederken yaşamının ilk yılının yarısından itibaren anne sütüne ek kademeli olarak yeni gıdaları tanımaya başlar. Bu dönem bebeğin altı aylık olduğu döneme rastlar. Her bebek farklı olduğu için bunu da standartlaştırmak imkansızdır. Senin bebeğin dört aylıkken yediğin her yemeğe bakıp heyecanlanarak tepki veriyorsa ek gıdaya hazır olabilir ya da altı aylıkken yeni gıda denemeyi redderek ilerleyen aylarda hazır olabilir.

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Nasıl Olmalı

  • Bebeğiniz ek gıdaya 6-8 ayda hazır olabilir. İşaretleri takip ederseniz bebeğinizin ek gıdaya hazır olup olmadığını fark edebilirsiniz. Siz yemekteyken sizi takip edip heyecanlanması gibi
  • İlk etapta sadece yiyecekeri tanıması için tattırmak sonrasında yavaş yavaş bir öğün vermek şeklinde devam edebilirsiniz. İlk üç ay günlük yemek ihtiyacının beşete dördü anne sütüyle karşılanmalı sonrasında yavaş yavaş artırılmalıdır. Gün içinde beş kere emen bebeği, bir meyve püresi dört meme vermek şeklinde ayarlayabilirsiniz.
  • 9-12 aylık döneme geldiğinizde günlük öğünün yarısını ek gıda oluşturur
  • Anne sütü yetersiz ise ek gıda yanında mama da verebilirsiniz
  • Günlük bir öğünde ek gıdanın ölçüsü bir çay bardağı büyüklüğündedir. Daha azıyla doyuyor ya da biraz daha istiyorsa annesi anlayacaktır. Zorlama yapılmamalıdır.

İlk defa peynir tattı oğlum ama bu daha part 1 ↓

dipnot: süt ürünleri ilk tanıtılan yiyecek olarak doğru değil. Bebeğiniz süt ürünlerine alerji gösterebilir. Ben peynir tattırdım ama siz hocanın yaptığını değil dediğini yapın. Daha hafif haşlanmış sebzeler meyveler denenebilir.

İlk defa peynir tattı oğlum ama bu daha part 1 videosuna atıftır

Ek Gıdaya Geçişte Nelere Dikkat Etmeliyiz

  1. Bebeğe yeni bir besini tanıtırken Bir tatlı kaşığı kadar vermeyi deneyiniz
  2. Birkaç gün aynı besini tattırırken bebekte alerji belirtileri gözleyin ve sonrasında bebeğin yemek listesine ekleyin
  3. Bir gıdayı reddeden bebeğe ısrarla aynı gıda tattırmaya çalışılmayın, farklı gıda denetiniz. Belirli bir süreçten sonra tekrar reddettiği gıdayı farklı bir tarifle deneyiniz.
  4. İlk ek gıdaya başlama öğünü olarak öğle öğünü tavsiye ederim bir bebek kaşığı yeterlidir
  5. Bebeğiniz verdiğiniz tüm ek gıdaları şiddetle itiyor denemek istemiyorsa zorlamayın. Bir 10 gün hiç ek gıda vermeyi denemeyin sonrasında tekrar başlayın.
  6. Bebek yemeği mi kaşığı mı reddediyor gözlemleyin kaşığa alışamadıysa yıkadığınız parmağınızla tattırablirsiniz.

Bu da part 2 merakla herşeyi tadıyordu…

Ek Gıda Tarifleri Nelerdir

Bu konuyu başka bir başlıkta işleyeceğiz burdan duyururuz

6-8 Ay Bebek Beslenmesi İçin BURAYI tıkla

BLW Beslenme hakkındaki yazı için BURAYI tıkla

3 Yorum

  1. Çok güzel anlatmışsınız emeğinize sağlık. Ben birkaç tarif hazırlıyorum. Eğer isterseniz sitenizde yazar olarak giriş yapıp bunları paylaşırım. Yazarlık başvurusunu da doldurdum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

admin

Çok okuyan işsiz biri

Bunlar da hoşunuza gidebilir