
İki çocuk annesi olarak iki farklı diş çıkarma dönemi yaşadım. İkisi de birbirinden o kadar farklıydı ki diş çıkarmanın kişiden kişiye değişen oldukça farklı semptomları olabileceğini deneyimleyerek öğrendim
Said Efe, 5 aylıkken dişlerini hunharca kaşır ciddi huzursuzlanırdı ve bu şekilde günde defalarca tekrarlanan ataklar 5 ay boyunca sürdü hiç diş patlatmadı. 10 aylık olduğunda ise birkaç hafta içinde ardı ardına öndeki sekiz dişi birden çıkardı. Ama bu dönemde ateşlenme hiç yaşamadı. Yani boğaz enfeksiyonu bile geçirmedi…
Tomris Ece, yine 5 aylıkken dişleri kaşınmaya başladı aşırı huzursuz değildi ta ki dişlerini patlatmaya bir hafta kadar kalana kadar yani 7,5 aylık olana kadar. Yedinci aydan itibaren dişleri patlamaya birkaç gün kala ilginç bir ateş yaşadık. İlk gün yalnızca başı, elleri ve ayakları ateşlendi sonraki gün tüm vücudu ateşlendi ateş iki gün sürdü sonra geçti. İki günden sonraki birkaç gün içinde ilk üst köpek dişlerini patlattı. Yaklaşık bir haftalık uykusuzluk çektik gece bağırarak uyanmalar sancılanarak burnunu kulağını kaşımaya çalışır dişine elini değdirince daha siddetli ağlardı.
Annelere Not: biz ateşi olunca ve inatçı bir ateş olunca doktora götürdük boğazı kızarık deyip Augmentin ilaç reçete etti doktorumuz. Ve ilacın ilk dozlarını aldığı sırada tüm vücudu alerji attı. Ateş çoktan geçmişti ama antibiyotik alerjisi bizi ve Ece’yi çok yıprattı. Bir dahaki aklım olsa ateşi sürekli kontrol ederek 39 dereceyi geçmiyorsa ve sadece diş belirtileri gösteriyorsa doktora gitmeden birkaç gün sabrederdim. Ama siz bir semptom görür görmez doktora gidilmesi gerektiğini düşünüyorsanız ki haklısınız. Doğru doktoru seçmek konusunda itinalı davranın. İlacı verirken ve verdikten sonra bebeğinizi iyi gözlemleyin. Vücudunda döküntü oluyor mu ilaç içtikten hemen sonrasında aşırı huysuzluk huzursuzluk oluyor mu ishal yaptı mı?
Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri
- Ateş, benim bebeğimde genellikle baş ve eller ayaklarda olan ortalama iki gün süren ateş
- Huzursuzluk, bebeğin bir anda çığlıklar atmaya başlaması sizi tedirgin etmesin. Dört aylıktan sonra genellikle diş sancısı çekiyorlar.
- Uykusuzluk, özellikle dişi patlatmaya birkaç gün kala ciddi uykusuzluk ve uykudan sık uyanma
- Dişleme, eline geçen herşeyi hunharca dişlemeye başlar
- Emerken ısırma, birçok anne diş çıkarma döneminde bebeğinin memeyi ısırmasına maruz kalmıştır…
- İştahsızlık, bebeğin rutin yeme düzeninde değişikliğin sebebi dişi olabilir
- Buna bağlı kilo kaybı da yaşanır. Aşırı iştahsız ve beslenemedigini düşünürseniz doktorunuza danışınız.
- Uzun havalar, bebeğiniz diş sancısı yüzünden uzun uzun türküler söyleyip durabilir:) Bu kendini yatıştırma ve diş ağrısına dayanma çabasıdır.
Bebeklerde Diş Sancısına Ne İyi Gelir
- Diş kaşıyıcısı, Dişlerini kasiyabilmesi için çeşitli çıngıraklı ya da çıngıraksız ürünler vardır. Bebekler için güvenli olan bir ürün tercih edilmeli. (Ben diş kaşıyıcısı yanında sarımsak döveceği, tahta kaşık falan kullandım kafasına da vurup durmadı bir kere hafif vursa sonra daha dikkatli ağıza götürdü)
- Soğuk Kompress, diş kaşıyıcısını buzdolabına koyup soğutun bir süre hararetini alacaktır.
- Çeşitli jeller, hafif anestezik etki yapan doktorunuzun tavsiye ettiği jellerden dişine sürebilirsiniz. (Bazı jellere bebeklerin alerjisi olduğunu unutmayın önce küçük bir parça deneme yapın döküntü kaşıntı çıkmazsa kullanabilirsiniz.)
- Sabırlı anne, zor da olsa bu süreç geçici bunu bilerek soğukkanlı kalmaya çalışın çok yorulduğunuzda güvendiğiniz bir aile büyüğüne bebeğinizi bir süre verin sakinleşip tekrar süreci yaşamaya devam edebilirsiniz.
Yazıyı okuyan diğer annelere de yardımcı olması için lütfen yorumlara kendi deneyimlerinizi yazın. Sevgiler