Bebeğimizin anne karnından ayrılıp dünyaya gözlerini açmasıyla beraber hayatla ilgili mücadelesi de başlıyor. Onlara bu zorlu yolda -daha konforlu ilerlemeleri için- bizler eşlik ediyoruz. Henüz organları yeterince matür (olgun) olamamış bebeğin sancısı da olur kusması da olur, ağlaması da, gaz sancısı da.. Bu sebeple bebeğin çok kusuyor olması da doğaldır ve genellikle ciddi bir durum değildir.

Yeni doğan bebek hayata adapte olurken birçok zorluk yaşar ve bunlardan biri de kusmaktır. Bebeğin kusması pek çok nedene bağlıdır. Bunlardan en yaygını da yenidoğan reflüsü denen ve çoğunlukla bebeğin mide kaslarının henüz tam olgunlaşmamış olmasından kaynaklanan geçici bir durumdur. Bebek emer ve sütün fazlasını sızıntı şeklinde çıkarır. Bu zararsız bir durumdur ve zamanla düzelir. Ama önlem alınması gereken noktalar vardır. Bebeğin başının yüksekte tutulması ve mideden çıkanların bebeğin nefes borusuna kaçmasının önlenmesi. Bunun için bebekler uyurken genellikle yan yatırılır ki eğer kusarsa dışarı aksın. Uyutma pozisyonuna dikkat etmek. Beslendikten hemen sonra yatay pozisyona geçirmek yerine bir süre başın dik durmasını sağlamak. Yine beslendikten sonra kucakta çok sallamamak. Alacağınız önlemlerden bazılarıdır.

Bebeğin bu şekilde sık sık, emdiği sütün fazlasını çıkarmak için kusuyor olması zamanla mide kaslarının gelişmesiyle birlikte gerileyecek ve yok olacaktır. Bebeğin sürekli kusuyor ve emdikten sonra kusuyor olması genellikle yenidoğan reflüsüne işarettir.
Kusmanın başka nedenleri de vardır. Ayırıcı özelliklerine bakarak sebebi anlamak gerekir. Enfeksiyon sebebi ile kusmada ateş de eşlik eder. Bebek balgamlı kusuyor olabilir( üst solunum yolu enfeksiyonu?). Ateşle birlikte kusan bebek doktora götürülüp gerekli tedaviye başlanmalıdır. Antibiyotik tedavisi gerektirip gerektirmediğine doktorunuz karar verecektir. Ateş bulantı, ishal ve kusma eşlik ediyorsa tahlil sonuçlarına göre doktorunuzun vereceği tedaviye uyumunuz önemlidir.
Çocuklar ve bebekler sık hasta olurlar ve yüksek ateşlere karşı yetişkinlerden daha fazla töleransları vardır. Bu sebeple endişe etmek yerine doğru tedavi için doktorunuza danışmanız yeterlidir. Çocuğunuzun haddinden fazla hasta olduğunu düşünüyorsanız bunu da doktorunuzla paylaşmalısınız çünkü bunun için doktorunuzun çocuğunuzun kan değerlerini kontrol etmesi gerekebilir.
Bebeğiniz yüksek bir yerden düştü ve başına ağır bir darbe aldıysa, sonrasında fışkırır tarzda kustuysa acilen en yakın hastanenin acil servisine götürmelisiniz.
Sağlıcakla.