Bebek küvet

Hayatımıza o güzel varlığın girmesiyle birlikte bir anda eskiden ne idiysek hepsi bir kenara itiliyor ve hemen anne sıfatına bürünüyoruz. O andan itibaren hayatımız, hayata bakışımız, yiyip içmemiz bile çocuğumuzun ihtiyacına göre şekilleniyor. Bunu bilerek isteyerek severek yapıyoruz. Bu sorumluluk da bizi herşeyi sorgulamaya itiyor. Bu sebeple hemen Google a girip başlıyoruz aratmaya. Bebeğim kusuyor ne yapmalıyım? Bebeğim yemiyor ne yapmalıyım? Bebeğim ateşlendi ne yapmalıyım… Biz de bu yazımızda bebeğin kusmasını, istifra etmesini çeşitli açılardan ele aldık

Bebeğim Kusuyor Ne Yapmalıyım

Bebek uyku

Bu soruyu cevaplamak için önce şunları sorgulamalıyız. Bebek kaç aylık, ne zaman kusuyor, bir travma sonrası mı başladı kusması. Çünkü yüksek bir yerden düşüp kafasını çarpmış ise bu kusma fışkırır tarzdaysa durum diğer kusmalardan çok farklı. Birazdan ayrıntılı olarak göreceğiz.

Eğer bebeğiniz hayatının ilk aylarında ise hele de erken doğmuşsa iç organlarının henüz tam olgunlaşmamış olma ihtimali vardır. Bu da kusmaya sebep olabilir. Maddeler halinde bebeğin kusma sebeplerini ele alalım.

Bebeğin kusma sebepleri

  1. Bebeğiniz yaşamının ilk aylarında anne sütüyle beslendikten sonra mide kapasitesi yeterli olmadığından emdiği sütun fazlasını ağzının kenarında sızıntı şekilde çıkarabilir. Endişe edilecek bir durum değildir. Çıkardığının sindirilmemiş süt olduğu kolayca anlaşılabilir. Bunun için doktorunuza yenidoğan reflüsü hakkında danışabilirsiniz. Önlem olarak uyurken başı hafifçe yukarıda tutmak için reflü yatakları vardır. (Yenidoğan bebek yastık kullanmaz ancak omuzu ile beraber başı kaldıran eğimli yataklar uygundur. ) Bir süre sonra bu durumun azalarak geçmesi beklenir.
  2. Ateş ile beraber ishal itifra varsa mutlaka hekime gidilmeli ve enfeksiyon varlığı araştırılmalıdır.
  3. Bebeğim bir yerden düştü ve kusuyor diyorsanız bu durumda hemen en yakın hastanenin acil servisine başvurmalısınız. Bebek ya da yetişkin biri başını bir yere çarptı ise ve fışkırır tarzda kusma varsa bu araştırılması gereken bir durumdur. Acile gidip durumu anlatmalı ve bebeği asla uyutmamalısınız.

Bebeğiniz kusuyorsa herşeyden önce panik yapmayıp bebeğinizin durumunu gözlemlemeli ve çocuk doktorunuza eksiksiz bilgi vermelisiniz. Tetkikler yapıldıktan sonra doktorunuz size gerekli bilgilendirmeyi yapar. Benim anne ve hemşire olarak tavsiyem ise sızıntı şekilde kusmalarda her acıktığında tekrar emzirerek midenin kapasitesini artırmayı deneyebilirsiniz. Ayrıca besledikten sonra başını dik tutup çok hoplatmamaya özen gösterebilirsiniz.

Diğer durumlar için hızla bir doktora başvurmak gereklidir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

admin

Çok okuyan işsiz biri

Bunlar da hoşunuza gidebilir